Alexis Henao

Van de automotive industrie naar de scheepsbouw: vier jaar geleden zette Automation/Software Engineer Alexis Henao de stap naar een totaal nieuwe uitdaging. Algauw leerde hij bij Marpower alles over de maritieme industrie. Hij vertelt over zijn interesse in automatisering, werkreizen naar het buitenland, en over cookie o’clock.

Vier jaar geleden begint Alexis zijn carrière bij Eekels. Eerst werkte hij in het Routing Department waar hij de bekabeling van de systemen op de schepen bepaald inricht. Na een jaar komt een kans voorbij om aan de slag te gaan bij Marpower Automation Systems. Tijdens zijn studie had Alexis al ervaring opgedaan met automation en hij wil zich hier graag verder in ontwikkelen. De keuze om deze kans aan te grijpen is dan ook niet moeilijk.

“Wat mij aantrekt aan automation is de mogelijkheid om een ‘brein’ aan het systeem te geven”, legt Alexis uit. Dit vraagt om de nodige kennis en vaardigheden: “Het is hierbij nodig om te coderen en om protocols te begrijpen. Dat zijn een soort talen waarmee je systemen met elkaar laat communiceren. Het leuke hieraan vind ik dat we dankzij deze verschillende ‘talen’ kunnen communiceren met alle systemen op een schip. Daardoor kunnen we die integreren in ons eigen systeem.”

Voordat we het opleveren aan de klant testen we het in open water. Het geeft heel veel voldoening om te zien hoe je werk in de praktijk functioneert.

Van automotive naar scheepsbouw

Hoewel hij al kennis en ervaring heeft op het gebied van automation, is de scheepsbouwindustrie helemaal nieuw voor Alexis wanneer hij begint bij Eekels. Hiervoor werkte hij voornamelijk in de automotive branche. Deze omslag bevalt hem goed. “De scheepsbouw is niet zo breed als de automotive industrie”, vertelt hij. “In de automotive moet je constant produceren, want er moet veel geleverd worden in korte tijd. De jachtbouw vraagt meer kwaliteit en maatwerk, alle details moeten kloppen.”

Bij Marpower krijgt Alexis te maken met alle systemen. Je moet je hierin vediepen, alles moet samenwerken in een logisch en overzichtelijk geheel.

Van automotive naar scheepsbouw
Aan boord werken

Werken aan boord

Wat Alexis bijzonder motiverend vindt, is dat hij betrokken is van start tot oplevering bij het hele productieproces. Met zijn collega’s ontwikkelt hij een systeem op kantoor, test hij het met echte hardware in de loods en stelt hij uiteindelijk de systemen zelf in bedrijf aan boord van een superjacht. “Voordat we het opleveren aan de klant testen we het in open water. Het geeft heel veel voldoening om te zien hoe je werk in de praktijk functioneert.”

Het opleveren, repareren of upgraden van systemen brengt Alexis soms naar het buitenland. “Ik ben tot nu toe naar Mallorca en La Ciotat geweest. Andere collega’s reizen weleens naar Amerika of eilanden in de Atlantische Oceaan. Hoe vaak en hoe ver je reist, is deels afhankelijk van je flexibiliteit en of je het leuk vindt om te reizen.”

Een sterk team

Bij Eekels heerst een sterk teamgevoel waarbij iedereen klaarstaat om elkaar te ondersteunen, vertelt Alexis. “We werken met veel verschillende technologieën, wat het uitdagend maakt om ze allemaal te begrijpen. Dan vullen we elkaar aan. Dat zorgt voor een fijne samenwerking.” Alexis voelt zich dan ook thuis in het bedrijf, mede dankzij de internationale en gezellige sfeer. “Er wordt veel gelachen en we ondernemen verschillende activiteiten samen.” Zo staan op vrijdagen om 11 uur altijd koekjes klaar op kantoor. “Dan is het ‘cookie o’clock’!”

Ook waardeert hij Eekels als een betrouwbare, stabiele werkgever met oog voor het welzijn van zijn werknemers, vertelt hij. Zo vertelt Alexis dat het management de werkdruk goed bewaakt. “Ze weten binnen welke grenzen we kunnen werken en communiceren dit ook naar de klant.”

Durf te leren

Of Alexis een tip heeft voor nieuwe medewerkers? “Laat je niet afschrikken. Op het begin moet je veel leren, dat kan overweldigend zijn.” Gelukkig krijg je bij Eekels de ruimte om dit stap voor stap te doen, vertelt hij. En natuurlijk staan je collega’s voor je klaar!

Neem contact op

Wil je meer weten over onze werkwijze of heb je een vraag over één van onze vacatures? Neem dan snel contact met ons op!
We helpen je graag verder.

Alexis Henao contact