Casper Wolters

Hoe ziet het werk van een grafisch ontwerper voor Marpower eruit? Casper Wolters vertelt over zijn rol als vertaler van technologie naar gebruiksvriendelijke interfaces. Als Graphical User Interface Designer schept hij overzicht in complexe systemen. Dat vraagt om de nodige creativiteit en oplossingsgerichtheid.

Na zijn opleiding Bouwkunde rolt Casper per toeval in het vak van grafisch ontwerper wanneer hij in 2006 via een kennis een klus aanneemt bij De Keizer Marine Engineering, tegenwoordig onderdeel van Eekels. Het bedrijf heeft het verzoek om de grafische weergave van het Alarm, Monitoring en Control-systeem (AMCS) dezelfde look en feel te geven als die van het sonarsysteem. Casper had er nooit aan gedacht in de scheepsbouw te werken, maar hij durft de uitdaging aan. Dit project zal uiteindelijk de eerste van vele zijn voor het bedrijf.

Er is veel ruimte om te leren on the job. Eekels is goed in het begeleiden daarvan.

Denken vanuit de gebruikerservaring

Als grafisch ontwerper bij Eekels maakt Casper de grafische interface van het AMCS voor jachten, legt hij uit. “Dit kun je vergelijken met het dashboard in een auto.” Hiervoor werkt hij veel samen met de software engineers: wat zij ontwikkelen, vertaalt Casper naar wat de gebruiker te zien krijgt. “Als je op een knop drukt, moet er namelijk wel iets gebeuren op het beeld. En als dat lang duurt, is een laadscherm nodig.”

Daar komen deels standaardonderdelen bij kijken. “Ook op een boot moet je bijvoorbeeld een melding krijgen als een deur openstaat wanneer je gaat varen. Dat zijn zaken die de verzekering eist.” Tegelijkertijd vraagt Caspers baan om maatwerk, want iedere boot én iedere gebruiker is anders. Dat houdt zijn werk uitdagend. “Ik heb weleens een klant gehad die kleurenblind was en dus niet het verschil zag tussen rode en groene lampjes. Dan moet je andere oplossingen bedenken, bijvoorbeeld door middel van knipperlichten.”

Andere keren zijn bepaalde oplossingen niet mogelijk, vertelt Casper, bijvoorbeeld als daarvoor benodigde data mist. “Voor mij is het dan heel duidelijk dat iets niet kan, maar voor een ander niet. Dan moet je duidelijk communiceren wat je nodig hebt, anders krijg je een ‘net niet’-resultaat.”

Sterk oplossingsvermogen

Een sterk oplossingsvermogen

De complexiteit van de systemen op een jacht vraagt om de nodige creativiteit en een flinke dosis oplossingsgerichtheid, vertelt Casper. “Op een jacht heb je niet één batterij, maar misschien wel vijftien. Dat moet je in één oogopslag overzichtelijk maken voor de gebruiker.”
Het scheppen van orde in die complexiteit vindt Casper leuk aan zijn werk. “Het AMCS bestaat uit verschillende systemen. Je begint met het vormgeven van één onderdeel en bouwt dit stap voor stap op tot een heel uitgebreid systeem dat de hele jacht bestuurt.” Casper haalt veel voldoening uit het afronden van deze projecten, vooral omdat hij hierbij van A tot Z bij betrokken is.

Het unieke aan werken bij Eekels

Casper noemt Eekels een betrouwbare, solide werkgever en heeft het naar zijn zin op zijn afdeling. “Ik heb weleens op plekken gewerkt waar het een stuk saaier was!” lacht hij. Zo organiseert de personeelsvereniging activiteiten met collega’s van de verschillende locaties van Eekels, zoals schaatsen of een uitstapje naar de dierentuin. “Dat zijn dingen die de band met elkaar versterken. Dat is een goede manier om eenheid in je bedrijf te krijgen en behouden.”

Ook vindt Casper het leuk dat hij als grafisch ontwerper bij Eekels bijzondere opdrachten krijgt. Zo werkte hij onlangs mee aan een wel heel specifiek vraagstuk. “Als je een jacht vult met vloeistof, kantelt hij een beetje”, begint Casper. “Je moet vloeistoffen dus op een bepaalde manier door het schip pompen zodat het min of meer horizontaal in het water ligt. Daar hadden we een automatisch systeem voor gemaakt.” Hij is trots dat hij zulke aparte projecten samen met zijn collega’s succesvol realiseert. “Het is namelijk ook wel spannend om zoiets voor de eerste keer te maken. Je hebt namelijk geen referentie.”

Je moet durven

Om in de scheepsbouw te werken, heb je een passie voor techniek nodig, stelt Casper. Ook is basiskennis van de branche handig, maar niet verplicht, vindt hij. “Er is veel ruimte om te leren on the job. Eekels is goed in het begeleiden daarvan.” Het belangrijkste is echter om het gewoon te proberen, zegt hij. “Het geeft niet als je een keer een verkeerde stap maakt in je carrière, maar je moet wel durven.” Je weet immers nooit waar je dan terecht kan komen!

Neem contact op

Wil je meer weten over onze werkwijze of heb je een vraag over één van onze vacatures? Neem dan snel contact met ons op!
We helpen je graag verder.

Neem contact op